sábado, 10 de enero de 2015

EL MEU APRENENTAGE EN FORMA DE CAS


“EL MEU APRENENTAGE”
Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén
Proporcionar bases teòriques per a una aproximació al fenomen de la incorporació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) en l’ Educació.
Índex
Contingut
Context General
Experiència en ensenyament
20 anys
Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC
Les fa servir a classe sovint i a casa diàriament. Ha participat en diversos cursos de formació TIC.
Tipus d’escola
UOC Universitat Oberta de Catalunya
Localització del centre
Reus
Connexió
Internet per fibra òptica
Localització dels recursos tecnològics
Casa particular
Situació sòcio - econòmica dels alumnes
Nivell mitjà
Context de la història o cas
Nivell dels alumnes
Llicenciatura Psicopedagogia
Àrea / unitat
NITCEDU Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació  en l’ Educació
Fites en la història
Activitats planificades a la sessió o unitat
Autoavaluació inicial.
Creació i actualització d’un blog personal
Participació en debats virtuals
Creació de mapes conceptuals
Elaboració informe de síntesis
Elaboració i posada en pràctica d’un projecte TIC i aprenentatge significatiu.
Realització d’una autoavaluació final.
Realització d’una avaluació d’un company.

Nivell d’aprenentatge esperat
Delimitació de  les diferents formes de conceptualitzar la TE.
Disseny de situacions d’aprenentatge mediades per eines TIC
Tipus d’activitat
L’ús de diferents programaris i eines TIC.
Activitats de la història o cas
Tecnologies utilitzades
Software: Microsoft Word, Microsoft Excel, Power Point, Cmap Tools, Blogger, espai virtual del campus.
Raó per la qual la fa servir
Utilitzar les TIC aconseguir un aprenentage significatiu
Naturalesa de las activitats (tasques cognitives a realitzar)
A partir de la lectura i estudi dels diferents materials de l’assignatura, els alumnes han de reflexionar i donar la seva opinió en els diferents debats plantejats; reflexionar sobre el que han après i ho han de plasmar en diferents mapes conceptuals.
Dificultats trobades
La principal dificultat ha sigut l’utilització del programari Cmap Tools els qual desconeixia per complet.
Ajuda / col·laboració emprada
Majoritariament per part dels companys/es de l’assignatura mitjançant el forum de l’espai virtual.
Rol del professor
Guia i mediador
Rol de l’estudiant
Constructor dels seus propis aprenentatges.
Resultats
Observacions
Consciència en tot moment dels propis avanços i de l’incorporació de nous aprenentatges als coneixements previs que tenia.
Avaluació de l’aprenentatge
L' avaluació es farà de manera continuada condicionada a la realització de 4 activitas, així com formularis d’autoavaluació i d’avaluació dels companys.
Lliçó apresa per l’alumne
Les TIC   són un recurs  idoni per millorar qualsevol situació d’ensenyament-aprenentage  significatiu.

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE EN FORMA D'HISTÒRIA



HISTÒRIA COMPLERTA

ENTREVISTADOR. Primérament agrair-te aquesta entrevista. Per començar-la, m’agradaria que m’expliqués alguna bona experiència sobre lús de la tecnologia que vostè hagi tingut en la seva classe.
PROFESSOR. Us explicaré l’última experiència que he tingut utilitzant les TIC , de la qual n’estic molt contenta: es tracta del projecte  “APRENEM A LLEGIR AMB LES TIC” Davant els greus problemes de lectura que presentaven alguns alumnes de 2n de Cicle Inicial, es pretén utilitzar les TIC com un producte d’aprenentatge principal i motivador per engrescar i ajudar als alumnes a assolir la lectoescriptura
El problema sorgeix  a partir de les avaluacions inicials que les dos tutores de segon van realitzar a començament de curs per establir el nivell de continguts assolits per establir els coneixements previs des d’on partir. Durant una reunió de cicle exposen que hi ha un petit grup d’alumnes (10 entre les dues aules) on la lectura és molt baixa: es troben en una lectura sil·làbica titubejant,  no reconeixen algunes consonants i tenen molta dificultat en les travades; la qual cosa els impedeix poder seguir amb normalitat  la lectura que és fa en el seu grup flexible ni el dia a dia de l’aula.
A partir d’aquest problema decidim crear amb aquestos alumnes un nou  grup flexible per treballar la lectura de forma més intensiva i motivadora; i se m’encomana a mi com mestra de Educació Especial la tasta de posar-me al capdavant d’aquest grupet.
Posem en coneixement de la direcció del centre el problema i la resposta que hem pensat donar-li, i amb el seu vist-i-plau comencem el projecte que  forma part de la lectura SEP de 2n de Cicle Inicial; i es du a terme mitja hora diària des d’octubre fins a final de curs.
Totes les sessions es realitzaran a l’aula d’Educació Especial per disposar d’ una pissarra digital indispensable en les activitats de lectura col·lectiva i grupal, a més de quatre ordinadors per treball més individual. He realitzat una sèrie de power points, un  per cada grafia a treballar. Cada power point és gradual, es a dir, només treballa una grafia nova i repassa incorporant les anteriors.
ENTREVISTADOR. En l’aprenentatge de la lectura no es gaire normal utilitzar només les TIC sense suport amb format  paper; com se li va ocorrer aquesta idea?
PROFESSOR. L’ assoliment de la lecto-escriptura és básica per què els alumnes puguin seguir una escolaritat normalitzada; però de vegades ens trobem que aquesta realitat no s’ha complert amb alguns alumnes per diferents causes: social, econòmiques, falta d’escolaritat...; és aquí on  entren les TIC com una manera d’atendre la diversitat; i a més a més en el procés d’Ensenyament – Aprenetatge tenen el valor afegit de la motivació i del treball autònom.
ENTREVISTADOR. Ens podria expliacar quina va ser la tecnologia mediadora?
PROFESSOR: Vaig utilitzar la pissarra digital i els ordinadors de l’aula de suport d’E.E. amb sistema operatiu Windows  amb connexió a internet, plataforma Jclic i Edu365 i processador de textos Microsoft Word, i documents amb format Power- point.

ENTREVISTADOR. Ens podrie explicar com es desenvolupaven les sessions?
PROFESSOR. Totes les setmanes  segueixen la mateixa estructura:
De dilluns a dijous:Els alumnes, al entrar a l’aula s’asseuen al voltant de la pissarra digital, on es va projectant el power point amb la grafia que treballaran durant  la setmana. Es presenten diferents paraules seguint les següents característiques: de menys a més síl·labes, primer només amb la consonant treballada i posteriorment amb consonants ja treballades; per finalitzar hi ha unes petites frases. Els alumnes llegeixen les diferents paraules primer grupalment i després de forma individual si s’equivoquen o no ho saben son ajudats pels companys. Per acabar llegeixen individualment petites frases, ajudats pels companys en cas necessari.
Divendres: Per repassar tot el que han après durant la setmana, utilitzaran la pissarra digital i els ordinadors per poder realitzar activitats clic relacionades amb la grafia treballada. Al no dispossar a l’aula d’ordinadors per tots els alumnes (només em tenim quatre) aquesta activitat la realitzem amb dos modalitats:  per parelles o bé quatre treballen amb l’ordinador i els altres amb la pissarra digital, de manera que per que tots passin per tot van canviant en cada activitat proposada.
ENTREVISTADOR: vosté esta parlant d’alumnes que tenen moltes dificultats, es tracta d’alumnat de n.e.e.?
PROFESSOR: No, són alumnes amb un nivell intel·lectual normal però els seus rendiments acadèmics s’han vist afectats per l’entorn familiar (majoritàriament immigrants) no han anat a la Llar d’infants, ja que provenen de famílies sense recursos i les famílies no donen importància a l’adquisició d’hàbits que es treballa des de la primera infància, i un elevat absentisme durant l’Educació Infantil, per lo tant poc estimulats i poc motivats a casa.
ENTREVISTADOR. Com van acceptar els alumnes formar part d’aquest grup i treballar fora de l’aula?
PROFESSOR. Als alumnes que formaran part d’aquest grup de lectura, no els va supossar cap tipus de problema el realitzar la lectura fora del grup classe en un grup flexible ja que com a dinàmica de centre  l’àrea de matemàtiques i  l’àrea català en tota l’etapa de primaria es fa en petits grups flexibles o amb mestres de suport; per lo tant van veure normal fer la lectura també en grup flexible.
ENTREVISTADOR. Com va decidir per on començar a treballar la lectura?
PROFESSOR. Durant la primera setmana, vaig realitzar una avaluació inicial que va consistir basicament en presentar als alumnes una serie de paraules de una o dues sil.labes per descobrir el coneixements previs que tenien en questio de reconeixement de les grafies i nivell de lectura, amb la finalitat de plantejar d’on he de partir. Els resultats van ser molt baixos, fet que hem va dur a plantejar-ho des de zero, es a dir, repassar les vocals i les primeres consonats que s’ensenyen i posteriorment anant ampliant la dificultat. L’ordre de les grafies que seguim és el següent: vocals, p, l, m, n, s, t, d, f, b/ v, r/ rr, c, g/j, h, qu, k, x, z, ç  i els grups consonàntics pr, pl, br, bl, tr, dr. gl, gr, gr, fl, fr cr, cl, mp, mb,  -tx.
ENTREVISTADOR. Com avaluava l’aprenentage aconseguit pels alumnes?
PROFESSOR: L' avaluació es fa de manera continuada basada en l’observació directa i en relació a l’assoliment i el grau d’assoliment dels objectius i competències bàsiques marcades  anant  valorant, cada dia, els diferents ritmes de maduració individual i la progressiva adquisició d’hàbits i de petits aprenentatges.
Quan un alumne ha adquirit  el nivell de lectura òptim (en qualsevol moment del projecte), serà el moment de retornar a la seva aula classe i continuar el SEP amb els seus companys.

ENTREVISTADOR. Quan va durar el projecte?
PROFESSOR:  Actualment encara està en funcionament; està pensat per tot un curs i es du a terme mitja hora diària des d’octubre fins a final de curs.
ENTREVISTADOR: Com avaluaria el resultat del projecte fins ara?
PROFESSOR: Desprès de tres mesos de treballar aquest projecte, he de dir que i n’estic molt contenta dels resultats obtinguts. Tots els alumnes implicats han millorat força  el seu nivell de lectura, actualment coneixen totes les grafies i poden llegir frases senzilles. La seva lectura està en procés de canvi de sil·làbica a alfabètica, i cada vegada menys titubejant.
Cal dir que en la sessió d’avaluació d’aquest primer trimestre, les tutores van comentar  l’avaç que havien notat en els alumnes que participen del projecte i vam decidir que dos d’ells ja es podien incorporar a l’aula classe per seguir la lectura amb els seus companys.
Crec que tant pels alumnes, per les tutores com per mi ha sigut molt gratificant i n’estem molt contents amb els resultats obtinguts fins ara.
ENTREVISTADOR: Moltes gràcies per compartir aquesta experiència.

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE EN FORMA DE CAS


“APRENEM A LLEGIR AMB LES TIC”
Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén
Davant els greus problemes de lectura que presenten alguns alumnes de 2n de Cicle Inicial, es pretén utilitzar les TIC com un producte d’aprenentatge principal i motivador per engrescar i ajudar als alumnes a assolir la lectoescriptura. L’ assoliment de la lecto-escriptura és básica per què els alumnes puguin seguir una escolaritat normalitzada; però de vegades ens trobem que aquesta realitat no s’ha complert amb alguns alumnes per diferents causes: social, econòmiques, falta d’escolaritat...; és aquí on  entren les TIC com una manera d’atendre la diversitat; i a més a més en el procés d’Ensenyament – Aprenetatge tenen el valor afegit de la motivació i del treball autònom.

Índex
Contingut
Observacions
Context General
Experiència en ensenyament
7 anys

Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC
Les fan servir molt poc a classe.
---
Tipus d’escola
Escola pública. Centre d'Educació Infantil i Primària

Localització del centre
Reus
---
Connexió
Internet per cable.
---
Localització dels recursos tecnològics
Aula d'Educació Especial.
Aula d'informàtica
Aula ordinària
---
Situació sòcio - econòmica dels alumnes
Nivell econòmic baix – molt baix

Context de la història o cas
Nivell dels alumnes
2n curs de Cicle Inicial.
---
Àrea / unitat
Llengua Catalana / Lectura

Fites en la història
Activitats planificades a la sessió o unitat
Activitats en format Power Point per treballar-les a la pissarra digital.
---

Nivell d’aprenentatge esperat
Els alumnes han estan molt motivats i molt engrescats, la qual cosa ha permès que el grau d'aprenentatge hagi sigut alt, i molt satisfactori.
Molt satisfactori pels alumnes, per les tutores i per mi.
Tipus d’activitat
Aplicació de les TIC en l'aprenentatge de la lectura

Activitats de la història o cas
Tecnologies utilitzades
Software de la presentació en Power Point
 
Raó per la qual la fa servir
Utilitzar les TIC pel seu gran potencial  motivador, d’interés i atenció que provoca en l'alumnat.
Per ser una eina mediadora en  l'aprenentatge significatiu.
---
Naturalesa de las activitats (tasques cognitives a realitzar)
Organització dels coneixements que es van adquirint ( lletres, sil.labes, paraules) per transformar-lo en un aprentatge significatiu: la lectura.

Dificultats trobades
Al no tenir una connexió d'alta velocitat , quan hi havien molts ordinadors de l'escola funcionant al hora , el programa anava molt lent, es penjava o no hi havia connexió a Internet
---
Ajuda / col·laboració emprada
A nivell de preparació i  muntatge dels power points no hi ha hagut cap tipus d'ajuda.
---
Rol del professor
Guia i mediador: Facilitador d'estratègies  cognitives i proporcionador d'activitats estructurades orientades cap a l'aprenentatge significatiu.
---
Rol de l’estudiant
Constructor dels seus propis aprenentatges.
---
Resultats
Observacions
Els alumnes durant tot el projecte estan molt motivats, tenen moltes ganes d'aprendre i posen molt d'interès. Són conscients en tot moment dels seus propis avanços la qual cosa els retroalimenta i tenen més ganes d'aprendre.

Avaluació de l’aprenentatge
L' avaluació es farà de manera continuada basada en l’observació directa i en relació a l’assoliment i el grau d’assoliment dels objectius i competències bàsiques marcades  anant  valorant, cada dia, els diferents ritmes de maduració individual i la progressiva adquisició d’hàbits i de petits aprenentatges.
---
Lliçó apresa pel professor
Les TIC  milloren molt la motivació i l’interés dels alumnes i són un recurs  idoni per millorar l’aprenentage de la lectura,  i les habilitats i capacitats necessaris per assolir la lecto-escriptura.